Tuesday, October 21, 2014

Giant bubbles recipe


Sempena cuti deepavali kami sekeluarga keluar beriadah di taman tasik cempaka. Memang meriah, ramai orang keluar beriadah bersama keluarga. Kebetulan di situ ada orang menjual giant bubble.  Untuk 100ml rm2, 200ml rm3. Ilham nampak sgt enjoy bermain giant bubble. Memang tak cukup sekadar 200ml. 

Balik kat rumah kami cuba untuk buat sendiri giant bubble.  Senang sahaja rupanya cara nak buat giant bubble ni.

Saya tengok resepi ini dari website happyhooligans.com. Kebetulan bahan-bahan memang dah ada kat rumah. Cuma gliserin sahaja yang saya singgah beli di kedai bahan bakeri. Murah sahaja, sebotol kecil harganya rm1.30.

Dah lepas siapkan adunan giant bubble di rumah, bukan sahaja ilham yg teruja nak bermain giant bubble,  mama dan abah pun join sekali.


Jom lihat resepinya.

6 cawan air
1/2 cawan cecair pencuci pinggan (anda juga boleh gunakan syampu pencuci kereta)
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu besar baking powder
1 sudu besar gliserin





Cara membuatnya.

1. Campurkan tepung jagung dengan air. Kacau perlahan-lahan dengan whisk.
2. Setelah tepung larut dalam air, masukkan bahan-bahan selebihnya dalam air. Kacau perlahan-lahan.
3. Biarkan ia set dahulu selama sejam. 
4. Sambil-sambil tu kita sediakan wand untuk bermain giant bubble ini.


5. Saya gunakan 2 btg straw dan tali.
6. Masukkan tali kedalam straw.
7. Bentukkan seperti dlm gambar di atas.

Cara bermain, celupkan wand yg telah dibuat kedalam air bubble yg kita dah sediakan tadi.
*bentuk wand tadi perlu diubah2 bergantung kepada keadaan.  
*awal2 mmng bubble yg dihasilkan cepat pecah, tapi bila dah lama sedikit ia semakin okay. Bubble yg dihasilkan juga semakin besar.

Sunday, October 19, 2014

Ketam 3 rasa


Masak apa hari ini? Pastinya ibu-ibu yang bekerja sangat menggemari hidangan ringkas dan lazat untuk disajikan kepada keluarga. Saya tidak terkecuali.  
Kali ini saya ingin berkongsi resepi ketam 3 rasa yang ringkas dan senang serta sedap. 


Bahan-bahan
2 ekor ketam
3 sudu besar sos cili*
1 sudu besar sos plum*
2 cawan air*
2 sudu teh lada sulah*
2 sudu teh gula*
sedikit garam*
3 ulas bawang putih.


Cara-cara.
1. Tumis bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan semua bahan bertanda *. Masak sehingga naik bau
3. Masukkan ketam. Biarkan mendidih sehingga ketam masak.

Thursday, October 16, 2014

Kek coklat kukus moist


Salam sejahtera semua. Lama sangat rasanya saya tidak baking cake.  Maklumla rumah kat sini tak ada oven dan mixer. I miss my kitchen in Brisbane!!!..huhu. Dua tiga hari lepas cik abang cakap terasa nak makan kek. Asyik beli kek kat kedai je semenjak balik ke Malaysia, haruslah sekali sekala nak makan kek air tangan isteri terchenta. haha.

Otak ligat mencari idea, kek apakah yang paling senang yang tak perlu guna mixer dan oven. Aha..pastinya kek coklat kukus. Bagi saya resepi kek coklat kukus ini adalah yang paling senang dan juga sedap. Anda perlu pastikan sukatan bahan-bahan adalah tepat. Resepi ini dah beberapa kali saya cuba, memang menjadi. Resepi ini saya ambil dari blog kak ita masam manis.

Oleh kerana saya tidak ada loyang kek kat rumah ini, jadi saya masukkan adunan kek dalam cawan kertas. Lagi senang dimakan. Curahkan ganache coklat di atasnya dan sedia untuk dihidang.

Bahan A:
1 cwn gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair... (saya gunakan susu coklat UHT, kek lagi sedap bercoklat)
1 cwn susu pekat
1 cwn myak msk..
*semua bhn A gaul sebati dan masak atas api perlahan.
*rehat kejap bila bahan dah sebati.

Bahan B:
tepung gandum 3/4 cwn
soda bicarbonat 1 sudu teh
baking powder 1 sudu teh
*semua bhn di ayak

Bahan C:
telur 4 biji (masukkan dalam blender sahaja)


Cara-cara

1. Satu kan bhn B dan C kedlm Bhn A secara berselang seli. Kaup balik dengan sudip kayu
2. Bila dah sebati masukkan  dlm loyang yg dsapu myk (saya gunakan cawan kertas cupcake)
3. Kukus dlm 30 -45 minit (b'gantung saiz loyang). Test cucuk dengan lidi klu tak melekat dikira sudah masak

*p/s...loyang kena panaskan dahulu sebelum masukkan adunan kek td.

Resepi ganache coklat

250g whipping cream
350g coklat masakan (saya guna compound cooking chocolate)

Cara-cara
1. Panaskan cream secara double boil.
2. Potong coklat kecil-kecil
3. Setelah cream panas, masukkan coklat dan kacau dengan gunakan whisk
4. Matikan api, dan terus kacau sehingga semua bahan bercampur sebati

Wednesday, October 1, 2014

Vanilla calciyum french toast


Anda suka bersarapan dengan roti? Jika ya, make sure anda mencuba resepi yang lazat ini. Biasanya french toast disediakan dengan mencampurkan telur dan susu. Di Perancis French toast dipanggil 'pain perdu' atau maksudnya 'lost bread'. Sejarahnya, French toast ini adalah makanan orang miskin dimana apabila roti mereka menjadi keras dan basi  , mereka terpaksa merendamkan roti tersebut didalam susu dan roti dan membakarnya sebelum dimakan untuk lebih senang dikunyah. Ada banyak versi mengenai sejarah French toast ini. 




Kali in saya ingin mencuba sesuatu yang berbeza. Saya campurkan calciyum perisa vanilla dan telur. Walla!! memang sedap. French toast ini mempunyai rasa yang lebih lemak dan harum dengan wangian vanilla. Bagi saya, memang sangat kena dengan selera saya. Saya menggunkan roti sandwich yang sedikit tebal dari roti sandwich biasa untuk menyediakan french toast ini. 


Jom lihat resepinya.

Bahan-bahan
2 keping roti sandwich
1 bekas kecil calciyum perisa vanilla
1 biji telur
1 sudu besar butter
Sedikit gula


Cara-cara
1. Panaskan non-stick pan
2.Campurkan telur, calciyum dan butter dalam mangkuk. Pukul sehingga sebati dengan menggunakan garfu/ whisker.
3. Celupkan roti dalam campuran tadi.
4. Bakar roti di atas non-stick pan. Taburkan gula di atas roti tadi ketika membakarnya.
5. Anda boleh menghidangnya bersama sirap maple ataupun dengan madu.

Nutella panna cotta


Salam sejahtera. Sekarang ni memang musim panas. Anak saya dah start ada ulser dalam mulut. Memang kesian bila dia tak nak makan sebab sakit mulut. So saya kena mencari resepi yang dia suka makan, dan tidak menyakitkan mulut. 
Terjumpa resepi nutella panna cotta ni di food network.com. Cara buat pun senang sahaja. Kebetulan bahan-bahan memang semua dah ada di rumah. Jom kita lihat resepinya.

Bahan-bahan
1 sudu besar gelatin halal (larutkan dalam 3 sudu besar air panas)
1 cawan heavy cream (tapi saya guna whipping cream)
1 1/2 cawan nutella
5 sudu besar susu segar (yang ni saya tambah)
Kacang hazelnut yang dibakar untuk hiasan (saya tak letak sebab tak ada)
Coklat bar yang diparut.

Cara-cara
1. Larutkan gelatin dalam air terlebih dahulu.
2. Campurkan heavy cream, nutella dan susu dalam periuk dan panaskan sehingga mendidih. Jangan guna api besar. 
3. Setelah campuran cream dan nutella mendidih, masukkan gelatin yang telah dilarutkan tadi.
4. Masukkan campuran tadi kedalam bekas kecil/ ramekin. Kemudian sejukkan dala peti sejuk sehingga ia benar-benar 'set'  dala 5-6 jam.
5. Anda boleh menabur parutan coklat dan kacang hazelnut di atasnya ketika dihidang. 





Buttermilk chicken


Selamat sejahtera semua. Tak lama lagi Aidiladha bakal menjelma. Alhamdulillah tahun ini kami berpeluang beraya di Malaysia. Kami akan pulang ke Kelantan untuk beraya kali ini. Memang sangat seronok jika pulang beraya di Kelantan. Yang paling saya gemar adalah makan perut lembu dengan pencicah. Pergh.. memang terbaik.

Tetapi sebelum kita mabuk makan daging untuk seminggu dua minggu yang akan datang, hari ini saya ingin berkongi resepi butter chicken. Resepi ini saya lihat di wall facebook rakan saya. Nampak sedap dan senang. Jom lihat resepinya.

Bahan-bahan ayam
2 keping dada ayam
1 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk kari
1/2 sudu besar tepung jagung
1 biji telur

Bahan-bahan kuah buttermilk
1 sudu besar minyak masak
2 sudu besar mentega
1 ulas bawang putih cincang halus
1/2 labu bawang besar holland dicincang halus
2 biji cili padi
2 tangkai daun kari
1 1/2 cawan susu cair
2 keping keju cheddar (saya tambah)
1 sudu besar gula
1 kiub ayam (saya tambah)


Cara-cara.
1. Sedaikan bahan perap ayam, gaul sebati. Perap ayam dengan bahan perap lebih kurang 30 minit. Kemudian goreng ayam dalam minyak panas hingga garing, angkat dan ketepikan.

2. Panaskan kuali, cairkan mentega, Tumis bawang, cili padi dan daun kari sehingga naik bau.

3. Tuangkan susu cair, gula, kiub ayam dan garam. Kacau sentiasa sehingga kuah pekat. Carikkan keju cheddar dan masak sehingga kuah pekat.

4. Masukkan ayam dan gaul sehingga sebati atau boleh juga dicurahkan kuah atas ayam.

5. Sedia dihidang dengan nasi putih panas.




Banana nutella toast

Salam sejahtera semua. Siapa di sini yang gemar makan pisang? Saya memang suka makan pisang, tak kisah lah pisang goreng ke, cekodok pisang ke, kek pisang ke, apa-apa je yg berasaskan pisang memang favourite saya. 

Ada pernah saya terbaca, pisang juga dapat menangani stress kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu sejenis protein yang akan ditukar menjadi serotonin yang berfungsi menjadikan badan relax, membaiki mood dan membuatkan kita merasa gembira. Selain dari itu, pisang juga kaya dengan vitamin B-6 yang dapat meregulasi kadar glucose dalam darah yang dapat mempengaruhi mood seseorang. Jom apa lagi, yang sedang stress tu, boleh la makan pisang banyak-banyak..haha.

Untuk meredakan stress kerja saya, data collection research yang tak siap lagi ini, untuk sarapan pagi, saya menyediakan roti bakar yang disapu nutella dan dimakan bersama pisang dan madu. Nah.. memang tak stress terus saya pagi itu. 

Bahan-bahan
Dua keping roti sandwich
Nutella
Madu 
Pisang

Cara-cara
1. Bakar roti sehingga garing
2. Sapu nutella pada roti
3. Susun pisang yang telah dipotong kecil-kecil
4. Curahkan madu di atas pisang.