Monday, June 12, 2017

Nasi hujan panas


Sumber resepi daripada kak LiNa Pg (Teratak Mutiara Kasih)

Bahan-Bahan:
  • 4 cawan beras basmati (cuci bersih, rendam selama 1/2jam kemudian toskan. Mamadee guna beras biasa sahaja)
  • 4 cawan air
  • 1 cawan susu cair
  • 2 helai daun pandan (simpul)
  • 1 kiub ayam maggie
  • 4 ulas bawang merah (tumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 1cm halia (tumbuk)
  • Rempah 4 sekawan (bunga lawang, cengkih, pelaga, kulit kayu manis)
  • Minyak/Mentega/minyak sapi
  • Pewarna merah, hijau dan kuning
  • Hirisan ketumbar,gajus n kismis (bahan hiasan)
Cara-Cara:
  1. Panaskan minyak/butter/minyak sapi, tumis rempah 4 sekawan dan juga bahan tumbuk hingga naik bau.Masukkan daun pandan simpul tumis sekejap supaya harum
  2. Masukkan air dan kiub ayam.Biarkan hingga mendidih
  3. Masukkan beras dan susu cair, gaul sebati.Biarkan hingga nasi kering (Kacau sekali sekala untuk mengelakkan hangit di bahagian bawah)
  4. Setelah nasi kering, kecilkan api dan buat lubang-lubang kecil pada nasi menggunakan sudu dan titiskan warna merah, kuning dan hijau. Letak berasingan.
  5. Tutup periuk dan tunggu hingga nasi masak sepenuhnya (macam masak nasi biasa)
  6. Bila nasi masak, gembur-gemburkan nasi dan taburkan daun ketumbar, gajus n kismis. Gaul sekata.

Tuesday, June 6, 2017

Sambal hijau / ijo style indonesia



Bahan-bahan sambal ijo/hijau (style indonesia)
4 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
Segenggam cili padi hijau* (kalau nak extra pedas, bergenggam-genggam pun boleh)
2 biji cili hijau besar*
1 biji tomato hijau*
2 helai daun limau purut
2 ekor ikan tamban masin (saya tambah)
Minyak untuk menumis
Garam dan gula

Cara-cara
1. Kukus bahan-bahan bertanda * sehingga agak layu.
2. Sementara itu, goreng ikan masin separuh masak. Setelah siap asingkan tulang dan isi ikan.
3. Kemudian campurkan isi ikan dan bahan-bahan bertanda * yg telah siap dikukus. Tumbuk kasar-kasar dengan lesung.
4. Dengan menggunakan minyak gorengan ikan masin tadi, tumis bahan-bahan yg telah siap ditumbuk.
5. Masukkan daun limau purut, garam dan gula.
6. Tumis sehingga naik minyak.